Статии

16 НЕВЕРОЯТНИ ФАКТА ЗА БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО

Има многобройни спорове по въпроса кога и къде се появило киселото мляко, но редица факти говорят, че е възникнало именно по българските земи. Гръцкият историк Херодот (484 – 425 пр.н.е.) описва, че „овчето кисело мляко е дар от траките”, населявали нашите земи.
 1. В началото на XX в. България е била на първо място в Европа по брой столетниците на глава от населението. В книгата си „Удължаване на живота“ руският биолог и носител на Нобелова награда Илия Метчников обяснява този факт единствено с феномена на българското кисело мляко. Той установява, че при храненето белтъчните вещества от храната се разграждат под действието на гнилостни бактерии в дебелите черва и причиняват отравяне на организма и ранна смърт. Доказва, че единствената храна която може да ограничи развитието на гнилостните бактерии в червата е българското кисело мляко.
 2. Единственият музей на киселото мляко в света се намира в българското село Студен извор, край град Трън, родното село на Стамен Григоров. Музеят е истински повод за национално самочувствие.
 3. Казват, че българското кисело мляко е по-популярно от Coca Cola в Япония. Японците асоциират родината ни именно с киселото мляко, а всяка сутрин повече от половината японски домакинства закусват българско кисело мляко. Киселото мляко в Япония се прави с оригинални български закваски. Заводите на японската компания „Мейджи“ произвеждат над 700 тона българско кисело мляко на ден (това е с около два пъти повече от производството в България на ден).

 4. Киселото мляко се славис многобраойните си лечебни свойства.  То забавя стареенето на организма и е може би най-добрият източник на лесно усвоим калций. Калцият е жизнено важен за изграждането на костите и зъбите, а млечнокиселите бактерии ограничават мутациите и образуването на ракови клетки.  Редовната консумация на кисело мляко засилва имунитета и подпомага превенцията на сърдечно-съдови заболявания.
 5. Жените, които консумират редовно кисело мляко, страдат значително по-рядко от инфекции на пикочо-половата система. Установено е, че Lactobacillus bulgaricus притежава силно изразен антимикробен ефект и способност да се поселява в червата. Същият продуцира антимикробен фактор (антибиотико подобна субстанция) известна под наименованието „булгарикан”. Други разработки са били посветени на ефектите на микрофлората на киселото мляко върху холестерола. Установено било, че при хранене с кисело мляко се понижава количеството на серумния холестерол. Киселото мляко също така има и антитоксично действие.

 6. Някои изcлeдoвaтeли cмятaт, чe пopoбeни бългapи oт Tpaĸия, зaнecли тpaдициятa дa пpaвят вĸиcнaтo мляĸo пo цялa Maлa Aзия. Teзи тypци нapичaли тoвa мляĸo „яypт“ – нaвяpнo идвa oт дyмaтa „гяyp“, c ĸoятo ca нapичaли и бългapитe.
 7.    Знaчитeлнo пo-ĸъcнo пopoбeнa Бългapия зaнacя чacт oт тpaдициитe cи в Цapигpaд, ĸъдeтo имa млeĸapници и тe пpoизвeждaт бългapcĸoтo ĸиceлo мляĸo. Teзи млeĸapници ce въpтят oт бългapи, a нe тypци, нo вce пaĸ дaнни и дoĸyмeнти пo въпpoca нямa. Зa cвeтa poднoтo ĸиceлo мляĸo e извecтнo, ĸaтo „йoгypт“.
 8. Предполага се, че българското кисело мляко води началото си от млечнокиселата напитка „кумис”, която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. Една друга теория свързва неговото възникване с траките, които забелязали, че прокисналото мляко се запазва по-продължително от прясното. Чрез прибавяне на прокиснало мляко в прясно сварено получили продукт известен като квасено мляко или „прокиш”. Прабългарите произвеждали и кисело мляко под името „катък”, като подквасвали прясно овче мляко с „размивка” от сирене.

 9. Киселото мляко е богат източник на калций, който може да задоволи напълно дневните нужди при човек. Киселото мляко съдържа повече калций от прясното – над 400 мг в порция. Освен това то съдържа и калий, протеини и витамини от група
 10. Изследванията сочат, че киселото мляко е с по-висока хранителна плътност от прясното. Причините за това са промените, които настъпват в резултат на ферментацията. Съдържанието на млечна захар се понижава с 20 – 30%. Останалото количество млечна захар служи като източник на енергия.
 11. bulgaricus е основният и най-съществен за киселото мляко микроорганизъм, но той далеч не е единственият. За нормалното получаване на киселото мляко е необходим и Streptococcus thermophilus. Той е малък кълбовиден млечнокисел микроорганизъм, без който Lb. bulgaricus се развива бавно и неохотно. При млечнокиселата ферментация на млякото двата микроорганизма взаимно се подпомагат. Тези сложни специфични взаимоотношения се наричат „симбиоза“.
 12. Истинското българско кисело мляко се произвежда под задължителното въздействие на 2 бактерии – lactobacillus bulgaricus (Лактобацилус булгарикус) и streptococcus thermophilus (Стрептококус термофилус). Първата бактерия е кисела, а втората сладка. Киселата вирее и се възпроизвежда само по българските географски ширини, това я прави един от националните ни символи и причина за невероятното качество на киселото мляко. Произхода на тези две бактерии е растителен. Смята се, че вследствие на установен контакт с животните по време на паша, бактериите са полепнали по вимето на животното и при доене са попаднали в прясното мляко. Така става възможно производството на кисело мляко.
 13. Използване на кравето мляко като суровина за производство на кисело мляко е започнало от петдесете – шестдесете години на 20 век, с промишленото му производство. До средата на миналия век българското кисело мляко се произвеждало в домакинствата, където е било основна храна и в малки млекарници създадени в по-големите градове, като преди всичко при производтвото му е ползвано овче мляко.

 14. Популяризирането на българското кисело мляко в останалите Европейски страни е станало след като е бил излекуван френския крал крал Франсоа І (1515 -1547), който е страдал от болест на стомаха. От Цариград е бил извикан еврейски лекар, който дошъл в Париж със стадо овце около 40 глави, от млякото на които подквасвал кисело мляко изключително за храна и лек на краля. За кратко време кралят бил напълно излекуван. Това е първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко
 15. В чуждата литература киселото мляко е известно главно под името „йогурт”. За произхода на тази дума има различни тълкувания. Според Симеонов 1984 г (цит.по доц.П.Гуев), думата има хуно-алтайски произход и буквално означава „гъсто мляко” от „йог” – гъст, тлъст и „урт”, „урду” или „урс” – мляко
 16. В началото на 20 век известният руски учен нобелист Иля Мечников (1845-1916), работещ в Института Пастьор – Париж, започнал изследвания върху причините за стареенетона човекаС това се обяснява обстоятелството, че в България има най- голям брой столетници и то в добро здраве. Мечников посочва също, че на всеки милион жители се падат по 426 души, които сапо- стари от 100 години. На второ място по дълголетност идва Турция с 318 столетницина милион жители. След това следват Колумбия с 311, Бразилия с 246, Швеция с 64, Русияс 62, Белгия с 52, Франция и Германия с 2, Англия и Швейцария с 1. Мечников стига до извода, че това се дължи на консумацията на киселото мляко от българите. ( Rèvuè general dechemie pure et appel.1908, p. 77)

Концентрат за околоочен контур „Yoghurt of Bulgaria“

9,90 BGN
Удивителен концентрат от енергия и младост за Вашата кожа.
 

Пробиотичен Аква Експерт концентрат „Yoghurt of Bulgaria“

11,99 BGN
Иновативната формула, създадена върху концепцията SKIN ANALOG, експресно възстановява естествената защитна бариера на кожата.  

Пробиотичен дневен крем колаген експерт „Yoghurt of Bulgaria“

7,99 BGN
Нов революционен продукт, съдържащ изключително ефективни активни съставки – пробиотик от YOGHURT и натурално българско розово масло.
 

Пробиотичен противобръчков нощен крем „Yoghurt of Bulgaria“

7,99 BGN
Природна концепция за жизнена, еластична и млада кожа, обединяваща изключителното действие на два уникални природни еликсира - пробиотик от YOGHURT и натурално българско розово масло.

Пробиотична маска за лице ултра детокс „Yoghurt of Bulgaria“

10,00 BGN
Маска за лице с незабавен почистващ, подхранващ и релаксиращ ефект.