Статии

Грижа за кожата през зимата

Полагането на грижа за кожата през зимата е особено важно. През студените зимни месеци сухият въздух може да направи кожата ни зачервена, раздразнена или сърбяща.
Ето няколко съвета как да се справим:

Заменете почистващите си продукти

Някои антибактериални сапуни, както и козметични продукти, съдържащи алкохол, могат да доведат до допълнително изсущаване на кожата. През зимните месеци най-добре е да използвате хладка вода и глицеринов сапун. Особено важен през този период от годината е и изборът на подходящ почистващ продукт. При суха кожа на лицето дерматолозите препоръчват да се използва почистващо тоалетно мляко, а при по-мазна кожа – измивен гел. Колкото и да е приятен дългият горещ душ след студен зимен ден, той допълнително дехидратира кожата ни, така че не пропускайте хидратиращото масло за тяло след баня. И не забравяйте да подсушавате кожата си с леки потупващи движения, а не с рязко триене.

Наблегнете на хидратиращите продукти за лице

Използването на подходящи хидратиращи продукти през зимните месеци е от особено значение, ако искаме да запазим кожата си здрава и жизнена. Кожата на лицето ни образува защитен слой от естествено омазняване, което се увеличава при по-високи температури и намалява при студено време. Когато градусите навън паднат рязко, кожата ни губи естествените си защитни сили и бързо се дехидратира, заради което и грижите за нея трябва да бъдат по-усърдни. Недостатъчното омазняване и хидратация, освен че правят кожата деликатна и чувствителна, често обострят или дори водят до възникване на различни типове екземи, същевременно задълбочават фините линии и бръчки и другите белези на стареене. При хронична дехидратация кожата губи тонуса и еластичността си, блясъка и жизнения си вид. Добре е да нанасяте хидратиращите продукти непосредствено след измиване на кожата, като тя трябва да бъде предварително подсушена нежно и внимателно.

Изберете крем за ръце със засилена формула

Леките летни консистенции на кремовете за ръце е добре да бъдат заменени с по-богати и плътни текстури. Капризите на времето – студ, вятър и сняг, налагат промяна и засилване на ежедневната грижа за ръцете. За да постигнете по-бързи резултати при много сухи ръце, бихте могли да намажете кожата си с козметичния продукт и веднага след това да сложете памучни ръкавички, така съставките ще проникнат в дълбочина, а влагата ще се запечата и само след час ръцете ви ще бъдат неустоимо гладки.


Съветваме ви да не нанасяте кремове преди да излезете навън, защото съставките им замръзват от минусуви температури. За най- опитимално действие нанесете крема 30 минути по-рано.Най-подходящият начин за нанасяне на крем е с леки масажни движения, втривайки го внимателно в кожата.

Грижа за устните през зимата

Разбира се, най-разпространеното решение за предпазване на устните си остава балсамът за устни, но нека не забравяме, че когато става дума за по агресивни условия трябва да използваме специализирана козметика. Такива балсами най-често съдържат UVA и UVB филтри, за да предпазват и от вредното влияние на слънчевите лъчи. Балсамът за устни има за цел да хидратира и подхрани устните в дълбочина, за да ги запази гладки и меки.

Защита от зимните слънчеви лъчи

Безспорно слънцето е основният виновник за преждевременното стареене на кожата. Слънчевите лъчи през зимния период за също толкова опасни. Най-добрият начин за защита си остава ежедневното използване на слънцезащитни продукти.

Вашият коментар