Статии

Интервю с ултрамаратонецът Тодор Димитров

Това е споделеното мнение на Тодор Димитров. Ултрамаратонец добре познат в България и на международния подиум:

Кремът за активно възстановяване на стъпала на Biofresh е важна част от подготовката и участието ми в ултрамаратоните, особено тези, които са с продължителност над едно денонощие. Кожата ми е нежна и без предварителна подготовка и поддръжка, имам проблеми с пришки по ходилата или протривания. Около 2 седмици преди голямо състезание или продължително натоварване започвам да нанасям крема вечер преди лягане. Кожата постепенно омеква и придобива естествена еластичност, което е важно за успешното и безпроблемно преодоляване с бягане или вървене на големи дистанции. При определени ситуации, особено когато има продължителни дъждове използвам лечебните мехлеми и по време на състезания.

През годините продуктите от спортната серия на Biofresh ми помогнаха да завърша успешно едни от най-предизвикателните ултрамаратони в света като: 3100 мили (5000 км) в САЩ, няколко 6 и 10-дневни бягания, редица 24 и 48 часови състезания, също така планинските бягания, като двете обиколки на Мон Блан PTL-UTMB (300км) и UTMB, както и Crossing Switzerland (400 км) и други. При тях беше важно да поддържам в добро състояние кожата на ходилата, като например при предизвикателния свръх маратон от 5000 км в Щатите.

Там освен бетоновата повърхност, по която бягах, друга трудност беше непрекъснатия дъжд за първите 10 дни и последващата жега достигаща до 43 градуса през останалите 40 дни от състезанието, съчетана с голяма влажност на въздуха. Едно от най-запомнящите се участия бяха 6те дни бягане край езерото Балатон в Унгария, при които пробягах 707 км и нямах абсолютно никакви проблеми по ходилата. Кремът за възстановяване на стъпала ми помогна и за успешното преминаване на трасето Ком – Емине (около 600км) с двама тинейджъри, които не бяха преминавали наведнъж повече от 20 км през живота си.

Вашият коментар