Статии

Какво означават различните стойности на SPF?

SPF е съкращение от слънцезащитен фактор, което означава времето, през което слънцезащитният продукт ще предпазва кожата ти от UV лъчите.
Колкото по-висок е SPF, толкова по-дълго ще продължи защитата.
Среща се грешно разбиране, че това са числа за плътност на покритие, или че показват колко пъти продуктът увеличава естествената защита на кожата срещу слънчевите лъчи.
В действителност тези числа са времеви показатели, които са приети в козметиката.
Числото на SPF ти показва колко време може да ти отнеме да изгориш, след като си го нанесла, в сравнение с това да не ползваш никаква защита.


Като пример: Ако можеш да прекараш 20 минути на слънчева светлина, без да изгориш, лосион/олио с SPF20 ще умножи това “време за самозащита” по 10, което се равнява на 200 минути.
Трябва да се има предвид, че това са теоритични показатели.
SPF 50 осигурява приблизително 98% защита от UVB лъчи, докато SPF 30 осигурява приблизително 96,7%. Нивата на защита над SPF 50 осигуряват само незначителна допълнителна защита и нито едно ниво на защита SPF не може да осигури 100% защита. В повечето ситуации SPF 30 е достатъчна защита, при условие че се нанася правилно – SPF 50 остава по-безопасният вариант за предотвратяване на увреждания, причинени от слънцето.

Времето, за което един продукт ще ни защити, зависи от топлината, престоя във водата, потенето и силата на ултравиолетовите лъчи.
За това е важно да подновяваме слънцезащитата си на всеки 2 часа и да обръщаме внимание на нуждите на нашата кожа.
Дайте време на кожата си. Защото с по-висок слънцезащитен фактор придобивате загар по-бавно, но трайно.
За щастие времената, когато се излагахме директно на слънце, без да използваме крем, при това за дълго „за да почернеем по-бързо“, отдавна са в миналото.
Днес знаем много повече за защитата от слънцето и за рисковете, които носи излагането на слънчевите лъчи.

Вашият коментар