Статии

Кожна бариера

Какво точно е кожна бариера ?
Това е най-горният слой на епидермиса. В дълбочина изглежда като тухлена стена. Ролята на тухли играят клетки наречени корнеоцити. Те за здраво свързани помежду си от мастни киселини, серамиди и холестерол. Кожната бариера съдържа и протеини, които служат за образуването на естественото овлажняване на кожата.


Какво прави кожната бариера?
Една от основните функции на кожата е защитата, в която взема значително участие кожната бариера. Здравата кожна бариера може да спомогне за защитата срещу агресорите в околната среда, слънцето и замърсявания, дехидратация, инфекции и възпаления.


Какво представлява повредената кожна бариера?
Когато кожната бариера е повредена или влошена, тя е податлива в по-голяма степен на влиянието на външните агресори, като UV лъчите и замърсяването, които могат по-лесно да проникнат в кожата. Повредената кожна бариера може също да страда от загуба на вода и хранителни съставки, което може да наруши баланса на влагата в нея. Когато този баланс е нарушен, кожата може да изгуби своята мекота, да изглежда посърнала и неравна, да се усеща опъната или некомфортна и дори може да се появят сухота, зачервяване или проблемни места.


Как да разберете дали имате здрава или повередена кожна бариера?
За да разберете състоянието на своята кожна бариера, първо вижте как изглежда и как се усеща кожата ви. Възпаленията, проблемите и сухотата може да са признак, че имате повредена кожна бариера. Признаците са различни според типа кожа – повредената мазна кожа може да отделя повече мазнини, докато повредената суха кожа може да стане груба и да се покрие с люспи.

Как да възстановите нарушена кожна бариера? Преминаването към нежни, недразнещи почистващи и овлажняващи продукти е най-доброто решение. Що се отнася до продуктите за възстановяване на кожната бариера, те обикновено съдържат съставки, намиращи се в кожата.

Вашият коментар