032/945 672 БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за поръчки над 49 лв.

0 0

13 Невероятни факта за българското кисело мляко

© Developed by CommerceLab
22/04/2021

Всички знаем за невероятните качества на уникалното българско кисело мляко. В тази статия сме ви подбрали някои по-малко известни факти за него, които ще ви накрате да го заобичате още повече.

 • Има многобройни спорове по въпроса кога и къде се появило киселото мляко, но редица факти говорят, че е възникнало именно по българските земи. Гръцкият историк Херодот (484 - 425 пр.н.е.) описва, че „овчето кисело мляко е дар от траките”, населявали нашите земи.
 • Някои изcлeдoвaтeли cмятaт, чe пopoбeни бългapи oт Tpaĸия, зaнecли тpaдициятa дa пpaвят вĸиcнaтo мляĸo пo цялa Maлa Aзия. В Цapигpaд имало млeĸapници, където се пpoизвeждaло бългapcĸoтo ĸиceлo мляĸo. Teзи млeĸapници били отвяряни от българи, нe от тypци, Турците нapичaли тoвa мляĸo „яypт“ – нaвяpнo идвa oт дyмaтa „гяyp“, c ĸoятo ca нapичaли бългapитe.
 • В началото на XX в. България е била на първо място в Европа по брой столетници в добро здраве на глава от населението. В книгата си „Удължаване на живота“ руският биолог и носител на Нобелова награда Иля Метчников (1845-1916), обяснява този факт единствено с феномена на българското кисело мляко. Той установява, че при храненето белтъчните вещества от храната се разграждат под действието на гнилостни бактерии в дебелите черва и причиняват отравяне на организма и ранна смърт. Доказва, че единствената храна, която може да ограничи развитието на гнилостните бактерии в червата е българското кисело мляко.
 • Стамен Григоров идентифицира основната бактерия, която кара млякото да ферментира и да се превърне в кисело мляко. Микроорганизмът става известен като lactobacillus bulgaricus което завинаги представя българската нация, като откривател, првоизточник и основен производител на кисело мляко.
 • Lactobacillus bulgaricus е основният и най-съществен за киселото мляко микроорганизъм, но той далеч не е единственият. За нормалното получаване на киселото мляко е необходим и Streptococcus thermophilus. Той е малък кълбовиден микроорганизъм, без който Lb. bulgaricus се развива бавно и неохотно. При млечнокиселата ферментация на млякото двата микроорганизма взаимно се подпомагат, а тези сложни специфични взаимоотношения се наричат „симбиоза“. Произходът на тези две бактерии е растителен. Смята се, че по време на паша бактериите полепват по вимето на животното и при доене те попадат в прясното мляко.

Българско кисело мляко

 • Единственият музей на киселото мляко в света се намира в българското село Студен извор, край град Трън, родното село на Стамен Григоров. Музеят е истински повод за национално самочувствие.
 • Казват, че българското кисело мляко е по-популярно от Coca Cola в Япония. Японците асоциират родината ни именно с киселото мляко, а всяка сутрин повече от половината японски домакинства закусват българско кисело мляко. Не е за вярване, нали? Киселото мляко в Япония се прави с оригинални български закваски. Заводите на японската компания „Мейджи“ произвеждат над 700 тона българско кисело мляко на ден (това е с около два пъти повече от производството в България на ден).
 • Всички знаем, че кислеото мляко се слави с многобраойните си лечебни свойства. То забавя процесите на стареенето на организма. Редовната консумация на кисело мляко засилва имунитета и подпомага превенцията на сърдечно-съдови заболявания.
 • Жените, които консумират редовно кисело мляко, страдат значително по-рядко от инфекции на пикочо-половата система. Установено е, че Lactobacillus bulgaricus притежава силно изразен антимикробен ефект. Киселото мляко също така има и антитоксично действие.
 •  Киселото мляко е може би най-добрият източник на лесно усвоим калций Киселото мляко съдържа повече калций от прясното – над 400 мг в порция. Калцият е жизнено важен за изграждането на костите и зъбите, а млечнокиселите бактерии ограничават мутациите и образуването на ракови клетки.
 • Изследванията сочат, че киселото мляко е с по-висока хранителна плътност от прясното. Причините за това са промените, които настъпват в резултат на ферментацията. Съдържанието на млечна захар се понижава с 20 – 30%. Останалото количество млечна захар служи като източник на енергия.

Българско кисело мляко

 •  Използване на кравето мляко като суровина за производство на кисело мляко е започва през петдесете – шестдесете години на 20 век, с промишленото му производство. До средата на миналия век българското кисело мляко се произвеждало в домакинствата, където е било основна храна, както и в малки млекарници създадени в по-големите градове.Тогава предимно е било използвано овче мляко.
 • В Европа българското кисело мляко става известно, след като е бил излекуван френският крал крал Франсоа І (1515 -1547), който е страдал от болест на стомаха. Историята разказва, че в Париж пристига еврейски лекар от Цариград, заедно със стадо от 40 овце. Той подквасвал млякото им и правел кислео мляко специално за краля. Не след дълго кралят вече бил напълно излекуван.

   


   

Yoghurt of Bulgaria

Назад
Споделете
© Developed by CommerceLab